L’escola a la Jornada sobre els reptes TIC en la innovació educativa

L’objectiu d’aquesta jornada va ser tractar i plantejar solucions a reptes tecnològics diferents dels que es troben les escoles actualment.

image_print

A la jornada hi van participar escoles que actualment es troben immerses en procés de transformació i actualització del seu sistema educatiu. Alguns d’aquests centres, impulsors o participants en el programa Escola Nova 21, van presentar, a partir d’experiències reals, alguns dels reptes més rellevants que es troben a l’hora de plantejar la innovació educativa.

Les temàtiques sobre les quals van girar els reptes estan basades en els vectors de transformació del marc d’escola amb pràctiques avançades, com ara la personalització de l’aprenentatge, una organització del centre enfocada a l’aprenentatge, o l’avaluació de competències.

La jornada va començar amb les reflexions del Sr. Antoni Zabala, director de l’Institut de Recursos i Investigació per a la Formació, sobre les Necessitats de l’escola transformadora i el paper de la indústria: sinèrgies i col•laboracions. El Sr. Zabala forma part del Patronat de la Fundació Escoles Garbí, i és un destacat representant de la comunitat educativa catalana, conferenciant i divulgador, expert en les competències bàsiques, ha assessorat la conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya i altres administracions de l’Estat Espanyol en l’elaboració dels dissenys curriculars i en els plans de formació del professorat.

Al llarg de la jornada les diferents escoles van plantejar les seves propostes. L’Institut Montgròs, de Sant Pere de Ribes, va parlar sobre la necessitat de Crear eines tecnològiques per a personalitzar l’aprenentatge; l’Escola Rellinars ho va fer sobre El context en la generació d’entorns d’aprenentatge; L’Escola Sagrada Família de Barcelona sobre El nou rol de l’escola; l’Escola Virolai de Barcelona sobre Com incorporar altres agents educatius –família, entrenadors, monitors d’esplai- a la valoració de les competències transversals, i l’Escola dels Encants de Barcelona sobre L’avaluació en nous entorns d’aprenentatge.

Per la nostra part hi van participar el senyor Jordi Collado, director de l’Escola Garbí Pere Vergés Badalona, i Antoni Santisteban, Cap de projectes de la Fundació Escoles Garbí. La seva intervenció va girar en torn de La identitat digital de l’alumne, més enllà del portafoli, i va generar força interès entre els presents.

20161130-edutecht-reptes-tic-091005000_ios

20161130-edutecht-reptes-tic-02h18m15s738

Les seves reflexions posaven de relleu que les necessitats de gestió de la informació dels alumnes s’han multiplicat en els darrers anys, i que això ha fet aparèixer múltiples eines per gestionar-les: ERPs, EVA’s, Repositoris, portafolis, etc.. El problema és que acostumen a ser eines independents, de diversos proveïdors i, o bé estan incomunicades, o s’han muntat interfícies de tercers per sincronitzar-les. Els centres necessitem alguna solució que ens permeti una visió única i centralitzada de la informació associada a cada persona: el que hem anomenat la identitat digital de l’alumne, que vagi més enllà de les parets pel propi centre educatiu, i que acompanyi l’alumne, el futur ciutadà, al llarg de tota la seva evolució formativa.

20161130-edutecht-reptes-tic-114948837