III Setmana de la Consciència

La passada setmana, del 6 al 10 de febrer, vàrem celebrar a Secundària la III Setmana de la Consciència (SC), organitzada pel Departament de Ciències Socials i Filosofia.

image_print

L’objectiu principal anava encaminat a crear espais a l’Escola on els alumnes de tots els nivells poguessin aturar-se, observar, reflexionar, viure i ser sensibles a algunes de les diferents realitats que ens envolten.

En la 1a edició (2015) vam endinsar-nos i analitzar els conflictes armats mundials. En la 2a edició (2016), vam donar veu i visibilitat a la crisi dels refugiats, i enguany vàrem fer una aposta per posar en valor i conscienciar-nos sobre la diversitat cultural i social dins del nostre entorn.

Aquesta temàtica ens va permetre aprofundir en la diversitat mitjançant diverses activitats als diferents nivells.

1r i 2n ESO (10 de febrer)

Els alumnes de primer cicle de l’ESO van participar i gaudir de la cultura oriental mitjançant tres tallers. La visualització i posterior reflexió del film El rey de las máscaras, la creació de contes amb la diversitat com a protagonista i la immersió en la cuina japonesa a través de l’elaboració de sushi van ser les tres activitats proposades.

3r ESO (6 de febrer)

La jornada a 3r ESO també va girar entorn a la cultura asiàtica, endinsant-se, però, en els aspectes més artístics i de relaxació d’aquestes societats. Així doncs, es va proposar un taller de realització i d’interpretació tridimensional de poemes haikus, un taller de relaxació i meditació índia a càrrec del professor Xavier López i la visualització i posterior reflexió amb la pel·lícula El rey de las máscaras.

4t ESO (9 de febrer)

El torn per 4t d’ESO va arribar el dijous 9 de febrer, quan vam fer una visita a dues entitats barcelonines que treballen per la inclusió social: Arrels Fundació i SPOTT. L’objectiu va ser conscienciar alumnes i professors de l’existència del col·lectiu de persones sense llar i d’adolescents drogodependents i d’aquelles entitats que dediquen esforços a ajudar-los. En ambdós casos vam tenir l’oportunitat d’escoltar vivències en primera persona que van ser molt valuoses per transmetre als alumnes la consciència social i la coresponsabilitat del nostre entorn.

1r BAT (7 de febrer)

La Setmana de la Consciència va arribar a 1r de Batxillerat el dimarts 7 de febrer amb dues activitats participatives en l’entorn de la diversitat cultural asiàtica. Els alumnes van poder gaudir d’una visita guiada entorn de la cultura índia pel districte de Ciutat Vella, finalitzant aquesta en un temple Sigh. D’aquesta manera vàrem viure de primera mà la diversitat cultural i religiosa d’aquest país. Per acabar vàrem realitzar una visita al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau  de Barcelona, visitant l’entitat Casa d’Àsia on vàrem poder gaudir d’una dinàmica entorn dels estereotips de les persones immigrades al nostre país i com treballar per tal d’evitar-les.