La Plaça del Diamant: història i literatura

El dijous 9 de març els alumnes de 2n Batxillerat van assistir a la representació de l’obra La Plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, al teatre Lluïsos de Gràcia duta a terme per la companyia Mea Culpa.

image_print

Obra de teatre, ruta literària i visita al refugi antiaeri

En aquesta dramatització, els actors -únicament dues dones i home- van representar la vida interior de la protagonista, Natàlia – Colometa. Amb el rerefons de la República,  de la Guerra Civil i de la Postguerra, Natàlia ha de lluitar per si mateixa, alliberar-se del passat i tornar a reconciliar-se amb la vida.

En finalitzar l’obra, els alumnes van poder participar en un col·loqui amb els actors sobre la posada en escena, l’argument i els fets socials i històrics que es narren en la novel·la.

Després de la representació teatral, van fer una passejada pel barri de Gràcia, tot recorrent els diferents carrers i places on transcorre la novel·la. En les diferents etapes, els alumnes van llegir fragments de l’obra a partir dels quals van poder recrear l’ambient històric i social de l’època i la vida de la Colometa, el Quimet, l’adroguer i tants altres personatges d’aquesta obra mestra.

Per acabar la jornada, van entrar al refugi antiaeri que es troba a la mateixa Plaça del Diamant construït durant la Guerra Civil. A través de les explicacions d’un guia, els alumnes es van poder imaginar com va ser la vida durant els bombardejos que patí Barcelona.

Un dia profitós que serví per complementar la lectura d’aquesta novel·la!