Fem la ruta de l’exili

Els alumnes de 2n de Batxillerat segueixen els passos dels exiliats de la Guerra Civil

image_print

Aquest passat dimecres 20 de febrer, com fem des de fa temps, vam repetir el camí de l’exili republicà d’ara fa 80 anys amb el curs de 2n de Batxillerat de Badalona. Aquesta sortida és organitzada pels seminaris de llengua catalana i castellana i el seminari de socials i filosofia.

La jornada va ser llarga ja que de bon matí vam anar cap a Argelers on, a la platja, hi hagué el famós camp de concentració de republicans que havien marxat vers l’exili. Davant del monòlit un grup d’alumnes va recordar els nostres avantpassats que es veieren obligats a abandonar temporalment o per sempre la terra que els veié néixer.

Posteriorment vam anar a visitar la vil·la marinera de Cotlliure on el 22 de febrer de 1939 –ara en feia els 80 anys- va morir i és enterrat el poeta castellà Antonio Machado. Un record a la seva figura i els seus poemes va ser el millor homenatge a aquest també exiliat.

La següent parada fou el Mas Perxés d’Agullana, antiga i monumental masia que va servir per a allotjar per darrera vegada en terres catalanes d’administració espanyola els intel·lectuals i polítics catalans que van haver d’exiliar-se. Mercè Rodoreda, Pompeu Fabra, Carles Riba i un molt nombrós grup de persones acompanyaren en aquest indret al president Lluís Companys aquells darrers dies.

Finalment ens adreçàrem fins a La Vajol on, després de visitar els punts claus del poble, vam emprendre el mateix camí que feren els exiliats encapçalats per Lluís Companys, president de la Generalitat republicana, i José Antonio Aguirre, Lendakari republicà, entre altres polítics com Azaña i Negrín. En el pas fronterer, on hi ha instal·lada una gran placa commemorativa, es van llegir textos i poemes que van escriure els intel·lectuals expressant el dolor en abandonar la seva terra.
Com sempre, aquesta jornada acabà amb un dinar de germanor a Ca la Conxita, que sempre ens acull i ens ajuda a arrodonir una sortida emotiva com aquesta.