Ens visita l’escriptor Màrius Mollà, autor del llibre “El Mestre”

Les nostres caps de protocol, l’Ariadna i l’Aina, van acompanyar a l’escriptor Màrius Molla fent una passejada per l’Escola i explicant-li el nostre Projecte Pedagògic.

image_print

DSC_0165El dimecres 2 de desembre, ens va visitar l’escriptor Màrius Mollà, autor del llibre “El Mestre”. Les nostres caps de protocol, l’Ariadna i l’Aina, el van acompanyar fent una passejada per l’Escola, explicant-li el nostre Projecte Pedagògic.

Vàrem tenir la gran oportunitat de poder compartir amb ell l’estona de dinar i vàrem estar parlant del seu llibre, de la sensibilitat amb què parla del món de les escoles i sobretot dels principals protagonistes : els nens.

El “Mestre”, una novel·la optimista, està basada en el llegat del gran mestre Ferrer i Guàrdia. El pedagog va ser afusellat a Montjuïc, després d’un judici sense garanties a càrrec d’un tribunal militar, el 13 d’octubre del 1909. Se’l va acusar d’haver instigat la Setmana Tràgica. El Mestre, però, no és una novel·la biogràfica: “No volia fer la biografia de Ferrer i Guàrdia, sinó trobar algú que estigués a prop seu i crear una altra història, que permetés explicar què va quedar del llegat del pedagog” argumenta l’autor.

Aquest algú és l’Emili Boix, que un dia d’agost de 1914 agafa el PortadaLlibretren i baixa a Sant Celoni. És un mestr
quevol deixar enrere Barcelona i tot el que ha viscut allà. Busca un lloc aïllat i acaba treballant de temporer als boscos del Montseny. Però la vocació de mestre se li acabarà tornant a despertar. “Boix vol passar desapercebut, perquè està molt decebut de tot plegat, però coneix un nen que esdevé un repte i es replanteja tornar a fer de mestre” detalla Mollà. “La gràcia de la novel·la és que, malgrat que eliminin el germen, queda el que has sembrat. Hi ha un cert paral·lelisme amb el moment d’ara” defensa l’autor. “Ferrer i Guàrdia va engegar l’Escola Moderna perquè ell creia que la societat necessitava imperiosament sortir del jou de la religió. Volia ajudar els nens a pensar i trencar tots els paradigmes. Ara es torna a replantejar la necessitat de canviar el sistema educatiu” afegeix. Mollà creu que el model actual no encaixa: “¿Si estem anant cap a un món líquid, què fem amb un sistema educatiu tan tradicional?” (Diari Ara. “Volia explicar què queda del llegat de Ferrer i Guàrdia” Màrius Mollà publica una ficció inspirada en l’Escola Moderna. 26/02/2015).

En Màrius és enginyer, ens explica que ell no venia de l’entorn literari i en més d’una ocasió diu que “…temia els prejudicis i vaig pensar que era millor que es valorés la història i no la persona. Ara, però, tinc una certa comunitat de lectors que volen interlocutar amb mi. I sobretot amb aquesta novel·la, volia defensar-la, necessito parlar-ne”, afirma.

Volem agrair la seva visita i les ganes de conèixer l’Escola i el nostre Projecte Pedagògic, ja que nosaltres donem vida dia a dia al mestre que ens precedeix, el Sr. Pere Vergés.