Llevar-se d’hora té les seves recompenses.

Fins al proper 20 de febrer es podran veure a la vegada i a ull nu: Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn .

image_print

1Des de feia 11 anys no es donava una aliniació dels cinc planetes més propers al Sol. Fins al proper 20 de febrer es podran veure a la matinada, abans de la sortida del Sol.

Mercuri, Venus, Mart, Júpiter i Saturn es podran veure a la vegada i a ull nu. El moment clau és 45 minuts abans de la sortida del Sol, ja que abans Mercuri es troba molt baix i més tard el cel comença a clarejar i la llum del Sol ens enlluerna. Altra recomanació és trobar un lloc sense obstacles a la vista en direcció sud-est, és a dir, per on surt el Sol. Recordeu que Urà i Neptú no es veuen a simple vista, necessitaríem prismàtics.3
Per trobar l’aliniació de planetes el millor es començar per Venus, ja que és el que més brilla. Una vegada identificat Venus, Mercuri es troba una mica a l’esquerra, aproximadament a la distància del nostre puny tancat, si estirem el braç a l’alçada dels ulls. Per situar els altres tres planetes hem de tornar a Venus i dibuixar un arc cap a dalt i a la dreta, a on trobarem primer Saturn, menys brillant i més difícil d’identificar que Venus. Per aquest motiu, no s’ha de confondre amb la llum ataronjada de l’ estrella Antares, que brilla just a baix a la dreta de Saturn. A continuació, es troba Mart, que brilla una mica més que Saturn, però menys que Venus. Si continuem amb el traçat del nostre arc, de nou una estrella no ens hauria de despistar, saltem Spica i arribarem a Júpiter, que es troba més a dalt direcció sud-oest.
Si us perdeu aquesta aliniació, la propera oportunitat de veure tan fàcilment una desfilada dels cinc planetes serà al juliol de 2020.

2Cometa Catalina
Aquests dies també podem gaudir d’un altre fenomen celeste ben particular, el cometa Catalina.
El cometa C/2013 US10 (Catalina) fou descobert el 31 d’octubre de 2013 amb el Telescopi Schmidt 703 del programa Catalina Sky Survey de la Universitat d’Arizona. En aquell moment brillava amb una magnitud de momés 18.6. Es tracta, per tant, d’un cometa totalment nou, que per la seva trajectòria prové del núvol d’Oort. Actualment, el cometa Catalina està més prop del Sol, brilla més i està ben situat per a la seva observació en el cel de la matinada per als observadors de l’hemisferi nord.
S’esperava que Catalina fóra ben visible a simple vista però no ha sigut així i ja és difícil que ho sigui en les pròximes setmanes. En llocs foscos a simple vista s’arriba a veure una petita taca brillant. No obstant això, Catalina és impressionant amb les seues dues cues vist a través del telescopi i si es fa una bona fotografia.
En aquestes dates i des de la nostra latitud, Catalina ja és observable a partir de les 2 de la matinada en la constel•lació de Bootes. El 17 de gener Catalina passarà a la seva distància mínima a la Terra. Aquest dia es trobarà a només 0.72 unitats astronòmiques o sigui a 108 milions de km del nostre planeta amb una brillantor estimada de 6.2 magnituds. El podrem trobar en aquests dies en la constel•lació de l’Óssa Major. A partir d’aquest dia, la seva lluentor anirà disminuint fins desaparèixer gradualment del cel.

4

Imatge del cometa Catalina (C/2013 US10)

presa per Gerald Rhemann (22/12/15).