Han bombardejat una escola

És un documental difós en motiu del dia mundial de l’educació, que explica la història de l’Escola del Mar.

image_print

Captura de pantalla 2016-04-03 a les 18.25.32En motiu del Dia Mundial de l’Educació s’ha difós per les xarxes socials el documental “Han bombardejat una escola” sobre l’Escola Del Mar, l’Escola on el Mestre Pere Vergés va començar a aplicar la seva pedagogia, que segueix a les nostres Escoles, i que els pedagogs més capdavanters del moment consideren un referent en el món educatiu.

“Han bombardejat una escola” és un documental d’Anna Morejón, Mireia Corbera i Sandra Olsina, que explica la història de l’Escola del Mar.

L’any 1922 la platja de la Barceloneta va veure néixer l’Escola del Mar, un centre que en un principi va ser creat per a nens i nenes amb problemes respiratoris, però que de seguida va recollir les idees de la nova escola europea, per esdevenir tot un referent en el món de l’educació. L’Escola del Mar va prendre molta força durant la República, però la seva història es va veure truncada per la Guerra Civil. En un dels bombardejos a Barcelona el 1938, el centre es va incendiar.

.

“L’Escola del Mar tenia un sistema educatiu innovador” explica la Mireia Corbera, mentre que la Sandra Olsina afegeix que “ensenyaven a pensar, sentir i estimar, que era el lema de l’escola”. És a dir, l’ensenyament no es basava només “en la mera transmissió de dades, sinó que ensenyaven elsCaptura de pantalla 2016-04-03 a les 18.24.06 nens a
aprendre a aprendre, a tenir consciència democràtica”
. L’organització del centre, a través dels propis alumnes, també va ser un dels trets diferencials del centre.

Durant tres anys, les tres realitzadores van estar treballant en les entrevistes, entre  les quals,  a  band
dels  exalumnes,  també  hi  ha  el  testimoni  de ‘historiador  Josep  Maria  Ainaud  i  la  directora  de  l’actual Escola del Mar, Teresa Guillaumes.  Després  del  bombardeig,  el centre es va traslladar a la Rosaleda de Montjuïc i el  1948  es va  obrir el  seu tercer i definitiu edifici al carrer Gènova, al districte d’Horta-Guinardó.

Captura de pantalla 2016-04-03 a les 18.23.41De fet, és Guillaumes  qui  explica  en  la cinta el llegat que queda avui de la primera Escola del Mar: “les dinàmiques d’organització a través de colors, els càrrecs dels alumnes, les activitats esportives, les cròniques dels estudiants…” explica Mireia Corbera.

Sandra Olsina afirma que “el treball de recuperació de la memòria històrica també ha estat un dels eixos vertebradors de la realització del documental”. 

Morejón, Corbera i Olsina volen que aquest treball signifiqui un testimoni perquè tothom que passi per la platja de la Barceloneta pugui saber que hi va haver una escola i el que va representar per Barcelona.

Captura de pantalla 2016-04-03 a les 18.23.06