Vacances, solstici, flama i vitalitat de la cultura catalana.

Avui, dimarts dia 21 de juny, és un dia especial per molt motius. Comenceu les vacances d’estiu i segur que podreu tenir més i millors condicions per observar el cel nocturn (astronomia) i també el diürn (meteorologia).

image_print

Avui, dimarts dia 21 de juny, és un dia especial per molt motius.  Comenceu les vacances d’estiu i segur que podreu tenir més i millors condicions per observar el cel nocturn         ( astronomia ) i també el diürn (meteorologia ).

Però aquest dia és el dia més llarg o el dia de la nit més curta de l’any. Quan passa això, diem que ens troben al solstici d’estiu. Aquest és un fet astronòmic.

Podeu consultar aquest enllaç de TV3

Relacionat amb aquest fenomen molts pobles han creat tradicions i a Calalunya és celebra La Flama del Canigó. És una tradició vinculada al solstici d’estiu que té lloc en diversos indrets dels Països Catalans cada any, entre el 22 i el 23 de juny. S’inicia amb la renovació del foc al cim del Canigó i culmina amb l’encesa de les fogueres de la nit de Sant Joan després que la flama, portada per voluntaris, es reparteixi per tot el país. Està emparentada amb altres celebracions del solstici al Pirineu, com les falles d’Isil, Alins, Durro, Vilaller, Barruera, Pont de Suert i Andorra o la crema d’eth Haro de la Val d’Aran, on el foc que baixa de la muntanya també és el protagonista de la nit. Però més enllà d’aquesta festa, la Flama del Canigó té una simbologia vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana.