Socis per un dia

El darrer dimecres dia 16 alguns alumnes de Batxillerat vam tenir l’oportunitat de participar en el programa Socis per un dia. La iniciativa, impulsada per Junior Achievement, ens va permetre compartir una jornada laboral amb professionals d’empreses de diversos sectors. En el nostre cas, el banc BBVA.

image_print

El darrer dimecres dia 16 alguns alumnes de Batxillerat vam tenir l’oportunitat de participar en el programa Socis per un dia. La iniciativa, impulsada per Junior Achievement, ens va permetre compartir una jornada laboral amb professionals d’empreses de diversos sectors. En el nostre cas, el banc BBVA.

L’activitat començà amb una reunió de tots els alumnes que participàvem amb els respectius acompanyants, un per persona, a la Direcció Territorial del banc a la plaça Artós. Aquí tingueren lloc els parlaments protocol·laris i un apreciat refrigeri que ens havia d’omplir d’energia per afrontar tota una jornada laboral. Donat el tret de sortida, cada parella de socis es va dirigir cap al seu lloc de treball.

socis

(A continuació s’exposen dues experiències personals.)

La meva jornada es desenvolupà acompanyant un director d’oficina. El seu equip, de tres persones, prestava serveis de canvi (per aquells que encara es resisteixen al caixer automàtic) i atenció personalitzada. El meu soci s’ocupava de les reunions amb els clients més importants i del bon funcionament del grup, tasca de lideratge que realitzava molt satisfactòriament: el clima de treball era agradable i el bon rotllo regnava a l’oficina.

Vaig comprovar que el dia a dia de les oficines és frenètic. La presència constant de clients, uns demanant crèdit per engegar un negoci, altres per ingressar diners, va mantenir els empleats ocupats fins que es tancà l’oficina a dos quarts de tres. El meu soci, en canvi, havia posposat feina i reunions per prestar tota l’atenció al no tan habitual visitant. No obstant, en múltiples ocasions va haver d’atendre assumptes urgents, fet que em permeté veure’l en acció, actuant amb la rapidesa que requereix el client amb presses.

A mig matí, ens vam escapar a fer un tomb  i prendre un cafè. Vaig aprofitar aquesta estona per plantejar-li qüestions de caire personal, a les que va contestar-me amb sinceritat. Una estona més íntima, on també ell s’interessà pel meu futur acadèmic, a posar en comú interessos i hobbies, que ens va permetre conèixer-nos amb més profunditat, de tu a tu: com ho farien dos socis.

En el desenllaç de la jornada, que s’allargà fins les 3, vaig fer servir el seu vast coneixement per bombardejar-lo amb preguntes sobre el paper dels bancs en l’economia i la societat, com ara la implicació dels bancs en la crisi econòmica. Tot i ser algunes punyents i compromeses donada la seva condició de banquer, vaig rebre respostes per a cadascuna de les qüestions. Acomiadats i havent-nos agraït mútuament el temps i les energies invertides en la jornada, vaig marxar cap a casa amb la motxilla més plena de coneixements.

Abans d’acabar, considero que per a comprendre idòniament la meva experiència he de compartir que no contemplo el sector bancari com una possibilitat en el meu futur professional. Tot i així, he après un munt de l’experiència viscuda: des del lideratge d’equips, apostant per un clima distès i un tracte proper, fins als conceptes més complicats d’entendre (les participacions preferents i subordinades, els impagaments d’hipoteques).

En definitiva, una experiència que recomano fortament a tots els estudiants, ja que siguin quines siguin les seves inquietuds el banc jugarà un paper important en les seves vides. I per últim, agrair de tot cor a l’organització i als voluntaris els esforços necessaris per a fer possible aquesta iniciativa que apropa la vida laboral a l’escolar.

Gerard. Classe Marie Curie

Quan vaig enviar el meu formulari per a la inscripció d’aquest programa, s’havia de triar a quina àrea volies participar, vaig triar Dret, però, finament vaig ser seleccionada en l’àmbit de Econòmiques i ADE.

 A l’acabar la reunió, el meu soci i jo ens vam dirigir a la oficina per començar el nostre dia. El lloc de treball que ocupava en aquesta oficina era gestor pymes (petites i mitjanes empreses), així que el seu dia a dia era estar cara al públic. Tot i així, aquell dia no tenia quasi gaires visites programades. Un cop a l’oficina de la BBVA, em va presentar a tots els seus companys, un equip format per deu persones.

Ens vam establir en la seva zona de treball, i vam començar a conversar com era el seu dia a dia, normalment eren tranquils i feia més feina d’ordinador o papers de clients que tenia organitzats per sobre la taula. A l’ordinador em va mostrar la base de dades i l’organització que es dur a terme per a cada client de la BBVA i CX, ja que aquests dos bancs s’han unit.

Vam sortir a fer un petit esmorzar juntament amb dues companyes de feina, on ens vam poder conèixer millor, compartir interessos i opinions. Havíem de continuar la jornada, així que, vam tornar cap al lloc de treball i vàrem seguint la feina.

Teníem la visita d’un client, que estava iniciant una empresa on havia de fer la seva primera importació de capital, i  fer una transferència a un altre client, jo intentava estar atenta de tot el procediment però costava d’entendre com funcionava. Quan el client ja va marxar, el meu soci em va fer un petit resum perquè ho pogués entendre amb més facilitat

Dels documents que tenia sobre la taula, en una carpeta es trobava un seguiment d’una empresa familiar. Les dades dels propietaris, la classificació dels bens,  els beneficis obtinguts dels últims anys i, fins i tot, un balanç de situació, un tema que l’hem estat estudiant a la classe d’economia de l’empresa. Tota la informació la vàrem passar a la base de dades de la BBVA i seguia sent difícil per entendre com s’introduïa certa informació.  

Ja s’anava apropant l’hora de marxar, quan vam conversar sobre el meu futur, que va estudiar ell i l’experiència professional. Li vaig fer algunes preguntes, com veia l’economia avui en dia, la política i el tema més parlat en els últims dies, les eleccions d’Estats Units. Poder haver tingut  l’oportunitat d’intercanviar opinions amb una persona que ho viu el seu dia a dia ha estat molt agradable.

Un consell que em va donar abans de marxar; estudia o fes el que t’agrada i ho gaudiràs més.

Tot i que, en un futur no em veig en el sector bancari, ha estat una experiència interessant, molt curiosa, on es necessita saber molt per aquesta feina. Un projecte útil per apropar el món laboral als estudiants.

Sílvia. Classe Plató