Taller “Sóc diputat, sóc diputada” al Parlament de Catalunya. 3r d’ESO

16143061_1811566932389303_3777838091618494608_nEl passat dijous 12 de gener, els alumnes de les Classes Canigó i Atlàntida van anar al Parlament de Catalunya per realitzar el taller “Sóc diputat, sóc diputada”.

Aquesta activitat, ha tancat els treballs realitzats a classe durant el primer trimestre sobre l’organització política de les societats i del territori, posant en pràctica tot allò après i donant l’oportunitat que els alumnes coneguin de primera mà la funció de representació del Parlament de Catalunya perquè, com a ciutadans i futurs electors, legitimin l’existència de la institució. Amb aquest taller se’ls proporciona el coneixement de les institucions democràtiques per a facilitar-ne l’aprenentatge i treballar i fomentar els valors de la democràcia, la participació, el diàleg, el respecte i el pacte per a contribuir a la formació de futurs ciutadans de ple dret.

Per mitjà d’un joc de rol, els alumnes coneixen com s’elegeix el president de la Generalitat, ja que fan de diputats i simulen la sessió d’investidura del president així com l’existència dels grups parlamentaris, que són la traducció dels partits polítics al Parlament.

Les setmanes prèvies a la realització del taller, els alumnes es van organitzar en grups parlamentaris (Llibertat, Tradició, Ecologia i Compromís). Cadascú triava, coneixent prèviament la ideologia i objectius, el grup al qual volia pertànyer de manera que l’arc parlamentari quedava repartit de manera desigual. Posteriorment van triar el seu portaveu (i candidat a la Presidència del Govern) i establien els cinc punts del seu programa polític. Aquests punts, els servirien per poder establir pactes i escollir president.img_1239

Un cop al Parlament es va celebrar l’acte d’investidura tal com fan els nostres parlamentaris: Presentació dels diferents programes, rèpliques i preguntes, constitució de la mesa parlamentària i votacions.

Els Presidents del Parlament de Catalunya van ser la Molt Hble. Sra. Helena Bové i la Molt Hble. Sra. Alba Ferran i els Presidents del Govern van ser el Molt Hble Sr. Max Gàlvez i el Molt Hble Sr. Ferran Chauvell.

Després de l’activitat vam poder visitar els diferents espais del Parlament de Catalunya i la Sala de Plens.

Aquesta activitat ha permès exercitar els alumnes en les eines democràtiques de la participació, el diàleg, el respecte, el pacte i la votació, les quals fan possible el funcionament del Parlament de Catalunya i de tots els parlaments democràtics, i contribuir a la formació de ciutadans responsables i participatius en la nostra societat.

Fragments de l’activitat

img_1250