Eclipsi penombra de Lluna la nit del 10 a l’11 de febrer

La lluna plena de febrer, també coneguda com a lluna de neu, coincidirà aquest any amb un eclipsi lunar durant les primeres hores del dia 11 de febrer. La coincidència farà palès com la interposició de la Terra entre el Sol i la Lluna projectarà una ombra a través de la superfície del nostre satèl·lit.

image_print

La Terra s’interposarà entre el Sol i la Lluna durant el pleniluni de febrer, conegut com a ‘lluna de neu’

La lluna plena de febrer, també coneguda com a lluna de neu, coincidirà aquest any amb un eclipsi lunar durant les primeres hores del dia 11 de febrer. La coincidència farà palès com la interposició de la Terra entre el Sol i la Lluna projectarà una ombra a través de la superfície del nostre satèl·lit.

En aquest cas es tracta d’un eclipsi lunar penombral, quan només l’ombra externa més difusa de la Terra cau sobre la Lluna, causant una ombra més subtil que un eclipsi parcial o total, quan part o tota la Lluna queden ocultes.

L’eclipsi serà visible en tota la terra emergida, amb excepció de l’extrem orient d’Àsia i Oceania. L’ombra
es projectarà per primera vegada sobre la Lluna a les 23:34 hora oficial (22:34 GMT) de 10 de febrer, amb un màxim a les 01:44 hora oficial (00:44 GMT) de dissabte 11 i acabarà a les 03:53 hora oficial (02:53 GMT).

Com sempre, tornem a tenir una oportunitat per engrescar als nostres alumnes en els fenòmens que ens presenta l’Univers.

La Lluna passant de dreta a esquerra per l’ombra de la Terra.

Propostes a fer:

1.- Fotografiar els diferents moments de l’eclipsi.

2.- Fer un Time Lapse ( és una aplicació dels Ipads ).

3.- Comprovar que les efemèrides astronòmiques es compleixen amb molta exactitud.

4.- Entendre la diferencia entre ombra externa ( penombra) i ombra interna o simplement ombra de la Terra.

El següent  mapa mostra les regions des de les quals serà possible veure l’eclipsi. En gris fosc, les zones que no observaran l’eclipsi; en blanc, les que si el veuran; i en gris clar, les regions que podran veure l’eclipsi durant la sortida o posta de la lluna

Noticiari Astronòmic GTV