Sortida al Parlament de Catalunya

Els alumnes de la Classe Canigó de 3r d’ ESO som diputats per un dia.

image_print

Dimarts dia 16 d’octubre, els alumnes de la classe Canigó de 3r d’ ESO vam anar a fer una visita al Parlament de Catalunya. A treball global i a treball específic hem estat treballant l’organització política de les societats. Hem parlat de democràcia, de lleis, de la divisió de poders, entre d’altres.

Abans de visitar el Parlament, els alumnes de la classe ens vam dividir en 4 grups parlamentaris. Aquests eren: Llibertat, que representava les ideologies relacionades amb la responsabilitat individual i que afavoreix la lliure empresa; Ecologia, grup que defensa la protecció del medi ambient i lluita per la llibertat i la justícia social; Compromís, grup que defensa la constitució d’un fort sistema de suport públic i la intervenció d’aquest com a proveïdor de finançament i serveis; i Tradició, un grup de tradició pactista i que creu en una societat en què es pugui mantenir un equilibri entre la intervenció de les entitats públiques i les iniciatives privades.

Cada grup parlamentari va haver d’escollir el seu portaveu i definir 5 punts del seu programa polític.

Vam anar amb transport públic fins al Parlament i allà ens van rebre dos treballadors del centre. Ens van explicar en què consistiria l’activitat i ens van donar les acreditacions necessàries per poder entrar al Parlament. Vam entrar a l’edifici i ens vam dirigir cap a la sala on ens convertiríem en diputats per un dia. Allà, una altra treballadora del Parlament, la Rosalia, ens va presentar l’activitat i vam començar.

Primer de tot, els portaveus de cada grup parlamentari van presentar, als altres diputats, les seves 5 propostes. Seguidament, es va obrir un torn de preguntes on cadascú va fer les preguntes que creia oportunes. Després, ens van donar una estona per poder fer pactes i per tant poder formar govern. Es va crear un tripartit format per Compromís, Tradició i Ecologia. Per tant, el grup Llibertat va quedar a l’oposició. La majoria absoluta estava als 17 diputats i aquest tripartit es va formar amb 23 diputats. Seguidament, vam triar la Mesa del Parlament: la presidenta va ser una diputada del grup Ecologia, un dels vicepresidents va ser un diputat del grup Tradició i, l’altra vicepresidenta, una diputada del grup Llibertat. A continuació, el tres partits polítics que havien pactat, van decidir qui seria el candidat a ser president de la Generalitat. Aquest candidat va ser el diputat de Compromís, Albert Fontbuté. La mesa va fer una votació per crida, és a dir, anaven cridant els noms de cada un dels diputats i aquests havien de dir si volien a l’Il·lustre Sr. Albert Fontbuté com a President, si no el volien o si s’abstenien.

Després d’haver votat tothom, l’Il·lustre Sr. Albert Fontbuté va ser investit President de la Generalitat i va presentar les 5 propostes de tots els partits que havien pactat. Tot seguit el Molt Honorable President de la Generalitat va escollir els seus consellers, entre els quals hi havia gent del grup Tradició, del grup Compromís i del grup Ecologia. L’activitat es va acabar en aquest punt, ja que ja havíem format govern i ja teníem escollits 5 temes per a poder fer les propostes de llei.

A l’ acabar el taller, vam anar a fer una visita a l’hemicicle del parlament i ho vam trobar molt curiós.

Aquesta activitat ens va fer sentir que érem polítics durant una estona i això ens va resultar molt interessant. També vam poder veure que, a vegades, pactar és difícil i s’ha de negociar per arribar al bé comú.

 

Jan Durany

Clara Ercilla

Ona Fitó

Max Soucheiron

3r d’ESO Canigó