“LitCat a l’atac!”

Els alumnes de Batxillerat van assistir a la II Jornada de Literatura Catalana i Batxillerat.

image_print

L’alumnat de la matèria de Literatura Catalana de segon curs de Batxillerat va assistir a la II Jornada de Literatura Catalana i Batxillerat a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona.

L’any 1991 es va publicar pòstumament l’obra Perché leggere i classici, d’Italo Calvino, en què el l’escriptor italià feia una defensa aferrissada de la lectura dels clàssics, els quals menen a «relegar l’actualitat a la categoria de soroll de fons», però alhora «no poden prescindir d’aquest soroll de fons». Efectivament: els clàssics són aquells textos que dialoguen constantment amb l’actualitat, perquè tracten temes que ens interpeŀlen amb la veu d’un autor capaç de colpir-nos amb paraules que han transcendit les línies de l’espai i del temps. Precisament d’aquesta pervivència del tractament dels tòpics que fan els escriptors és el que aprofundien a la II Jornada de Literatura Catalana i Batxillerat, la qual duia el títol suggestiu de «LitCat a l’atac!», duta a terme el proppassat divendres 25 de gener organitzada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la mateixa universitat. La jornada va començar amb una presentació institucional a càrrec dels representats dels òrgans organitzadors i a continuació el crític literari Julià Guillamon va pronunciar la conferència “Escriure ja no és escriure: exposicions, guions, còmics, vídeos i tot el que vulguis”, en la qual va fer una defensa aferrissada de les sortides laborals dels estudis d’humanitats, tot fent referència a la seva experiència, la qual l’ha convertit en un home del tot polifacètic. A continuació, els alumnes van participar en una ruta literària per la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, en el si de la qual es van llegir textos d’autors emblemàtics de la literatura catalana, com ara Víctor Català, Joan Maragall o Salvador Espriu, que van estudiar en aquest mateix edifici o que hi van tenir alguna mena de relació. En acabada la ruta, hi va haver una pausa per esmorzar en el formós claustre de la Facultat i, tot seguit, Miquel Pujadó i Mingo Ràfols van llegir i interpretar poemes emblemàtics de la història de la literatura catalana, d’autors com ara Cerverí de Girona o Maria Mercè Marçal, passant per Miquel Costa i Llobera o Josep Carner.

Finalment, un cop acabat l’acte, els alumnes van poder visitar els racons de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, dissenyat per Elies Rogent, i van poder gaudir de la vista dels claustres, de les biblioteques i de l’idíŀlic jardí, així com també de fer un passeig tot admirant escultures de personatges cabdals de la cultura, com ara Ramon Llull. Tot plegat, un escenari adient perquè, si es decanten per estudis filològics, els alumnes puguin continuar la seva trajectòria acadèmica.